A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти м. Новогродівка
Дітей вчить те, що їх оточує. Марія Монтессорі

Вибір підручників та посібників для 2 класу закладів загальної середньої освіти

Дата: 09.01.2024 15:26
Кількість переглядів: 42

Конкурсний відбір підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2023-2024 роках (2 клас) (далі – Конкурс) здійснюється з метою забезпечення здобувачів загальної середньої освіти і педагогічних працівників новим поколінням підручників та посібників для Нової української школи з навчальних предметів та інтегрованих курсів згідно з переліком, який затверджений наказом Міністерства освіти і науки України від 02 жовтня
2023 року № 1184.

Відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21 вересня 2021 року № 1001, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11 листопада 2021 року за № 1483/37105 (далі – Порядок), зі змінами, внесеними наказом Міністерства освіти і науки України від 17 травня 2022 року № 449, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19 травня 2022 року за № 535/37871, на І етапі до проведення Конкурсу долучаються заклади загальної середньої освіти (далі – ЗЗСО).

Електронні версії оригінал-макетів підручників та посібників, яким надано гриф МОН, розміщуватимуться в Електронній бібліотеці Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» (далі – ІМЗО) у вільному доступі за покликанням: lib.imzo.gov.ua з 13 січня 2024 року.

Для організованого проведення вибору закладами освіти підручників та посібників органам управління у сфері освіти необхідно забезпечити ознайомлення педагогічних працівників ЗЗСО з електронними версіями оригінал-макетів підручників та посібників, які братимуть участь у І етапі Конкурсу, та заповнення ними спеціальної форми вибору підручників та посібників (Додаток 3).

Радимо керівникам ЗЗСО провести в закладах освіти наради, на яких ознайомити членів педагогічного колективу з метою і завданнями щодо вибору підручників та посібників.

Педагогічні працівники ЗЗСО з 13 до 31 січня 2024 року ознайомлюються з електронними версіями оригінал-макетів підручників та посібників.

З метою всебічного ознайомлення педагогічної громадськості з новоствореними підручниками та посібниками для 2 класу ІМЗО організовує такі заходи:

з 15 до 23 січня 2024 року учасниками Конкурсу буде проведено онлайн-презентації авторських концепцій їхніх підручників та посібників (графік презентацій наведено в Додатку 2) на youtube-сторінці ІМЗО (https://www.youtube.com/channel/UCb99utEiwpGkESp19mxAfdg);

з 13 до 31 січня 2024 року буде проведено обговорення підручників та посібників для 2 класу ЗЗСО. Задля покращення змістового наповнення підручників та посібників пропонується надати пропозиції та зауваження в Електронній бібліотеці ІМЗО на відповідних сторінках, де розміщені електронні версії підручників та посібників.

Безпосередній вибір підручників та посібників за електронними версіями їхніх оригінал-макетів у комплекті з проєктами обкладинок з кожної назви підручника / посібника здійснюють учителі закладів освіти, які викладають навчальний предмет / інтегрований курс, з якого оголошено Конкурс.

Учителі закладів освіти здійснюють вибір підручників та посібників, формуючи рейтинг з однієї назви підручника / посібника.

Остаточне рішення щодо вибору підручників та посібників має бути схвалено на засіданні педагогічної ради ЗЗСО, про що складається відповідний протокол, де зазначається інформація про вчителів, які здійснили цей вибір.

З метою відкритості та прозорості процедури вибору ЗЗСО на власних вебсайтах оприлюднюють вищезазначені протоколи педагогічної ради наступного робочого дня після оголошення висновків Конкурсної комісії, а саме 09 лютого 2024 року.

Кількість примірників кожного з підручників та посібників має відповідати реальному вибору закладів освіти. Будь-яка зміна вибору закладу освіти не допускається.

Кожен учитель закладу освіти має право повідомити на телефонну «гарячу лінію» [(044) 248-17-50] чи письмово на поштову (вул. Митрополита Василя Липківського, 36, м. Київ, 03035) або електронну адресу ІМЗО (imzo.dpo@gmail.com) про вплив або бажання третіх осіб вплинути на його волевиявлення щодо вибору підручників / посібників чи про факт зміни волевиявлення вчителів закладу освіти, у якому він чи вона працює.

Відповідно до цих інструктивно-методичних матеріалів ЗЗСО всіх форм власності з 24 до 31 січня 2024 року необхідно заповнити спеціальну форму вибору підручників та посібників (Додаток 3) для 2 класу.

Заповнення спеціальних форм відбуватиметься з використанням модуля прозорого вибору підручників на базі інформаційно-телекомунікаційної системи «Державна інформаційна система освіти» (далі – ІТС «ДІСО») або будь-якого іншого програмного забезпечення, яке має Атестаційне свідоцтво та відповідає вимогам нормативних документів і може використовуватися для взаємодії з ІТС «ДІСО» (далі – СПЗ ВП).

Інформацію про СПЗ ВП для вибору електронних версій оригінал-макетів підручників та посібників можна отримати за покликанням http://diso.gov.ua/support або скористатися вже встановленим програмним забезпеченням із переліку на https://diso.gov.ua/.

У СПЗ ВП вибір та формування результатів вибору відбувається у вигляді спеціальних електронних форм, які потрібно заповнити. Після заповнення форми результат в електронній формі надсилають до ІТС «ДІСО».


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано