A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти м. Новогродівка
Дітей вчить те, що їх оточує. Марія Монтессорі

Пенсійне забезпечення освітян

Дата: 25.11.2021 14:29
Кількість переглядів: 3

Вчителям, іншим працівникам закладів освіти пенсії призначаються згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Пенсія за віком призначається після досягнення пенсійного віку (від 60 до 65 років залежно від тривалості набутого страхового стажу).

Після досягнення віку 60 років призначаються пенсії особам, які на час досягнення такого віку у 2021 році набули страховий стаж не менше 28 років.

При цьому, якщо особі раніше не призначалась пенсія іншого виду (наприклад, по інвалідності або за вислугу років), така особа має право на отримання грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій за умови, що:

- на день досягнення пенсійного віку працівник освіти працює в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років;

-  має страховий стаж чоловік – 35;

-  жінка - 30 років в закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

До настання віку, що дає право на пенсію за віком, працівникам освіти може бути призначена пенсія за вислугу років.

Така пенсія призначається незалежно від віку за наявності вислуги років на відповідних посадах не менше як:

25 років станом на 01 квітня 2015 року;

25 років 6 місяців станом на 01 січня 2016 року;

26 років 6 місяців станом на 11 жовтня 2017 року.

Перелік закладів, установ та посад, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України 04.11.1993 № 909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».

До вислуги років враховується, зокрема, робота:

- загальноосвітніх навчальних закладах на посадах вчителів, викладачів, вихователів, директорів та інших;

- в дошкільних навчальних закладах на посадах вихователів, музичних керівників, директорів (завідуючих) та інших;

- в позашкільних навчальних закладах на посадах художніх керівників, керівників, завідуючих, директорів та їх заступників.

Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених зазначеним Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ. *

* До страхового стажу на відповідних посадах, який дає право на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій, враховуються лише періоди роботи в державних і комунальних закладах.

Пенсія за вислугу років призначається за умови звільнення з посади, яка дає право на даний вид пенсії.

За наявності підстав, працівнику освіти може бути призначено пенсію по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника.

За наявності права на різні види пенсії, призначається один із цих видів - за вибором особи.

Розмір призначеної пенсії визначається з урахуванням всього набутого страхового стажу (незалежно від установи та посади, на якій набуто цей стаж) та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески (за всі періоди страхового стажу з 01.07.2000 або (за бажанням особи) додатково враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року).


Заява на призначення пенсії – швидко, легко, дистанційно!

 

Автоматичне призначення пенсії – онлайн сервіс подачі документів на призначення пенсії за фактом досягнення пенсійного віку майбутньому пенсіонеру через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Сервіс дозволяє надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно, без будь-яких часових обмежень.

Пенсію буде призначено автоматично при досягненні громадянином пенсійного віку з урахуванням усіх наявних у Пенсійному фонді України даних та поданих документів.

Як працює послуга?

1. Користувачу, який не є пенсіонером, необхідно авторизуватися на вебпорталі Фонду за допомогою КЕП.

2. Після цього потрібно заповнити анкету, додати скановані копії документів, підписати заяву КЕП та надіслати її до органу Пенсійного фонду України.

*Документи, що підтверджують трудову діяльність (трудову книжку, документи про навчання, військову службу тощо), можна подати завчасно. Трудову книжку може подати як роботодавець, так і сам користувач.

За результатами опрацювання анкети – заяви користувач отримає інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії за допомогою СМС-повідомлення, засобами вебпорталу та через мобільний додаток.

ДОВІДКОВО!

Відео інструкцію щодо користування онлайн послугою можна переглянути за посиланням https://www.facebook.com/dn.pfy/videos/1495276644008433

                           _________________________



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано